https://www.srckove-knjige.si/ 2018-07-20T13:20:02+00:00 1.00 https://www.srckove-knjige.si/naroilo 2018-07-20T13:20:02+00:00 0.80 https://www.srckove-knjige.si/mnenja-bralcev 2018-07-20T13:20:02+00:00 0.80 https://www.srckove-knjige.si/smrt-ljubljene-osebe 2018-07-20T13:20:02+00:00 0.80 https://www.srckove-knjige.si/ljubosumje-na-novorojenka 2018-07-20T13:20:02+00:00 0.80 https://www.srckove-knjige.si/otrok-s-posebnimi-potrebami 2018-07-20T13:20:02+00:00 0.80 https://www.srckove-knjige.si/neposlunost---tia-noe-pospraviti-sobe 2018-07-20T13:20:02+00:00 0.80 https://www.srckove-knjige.si/skin-care 2018-07-20T13:20:02+00:00 0.80 https://www.srckove-knjige.si/o-avtorici 2018-07-20T13:20:02+00:00 0.80 https://www.srckove-knjige.si/clanki 2018-07-20T13:20:02+00:00 0.80 https://www.srckove-knjige.si/contact 2018-07-20T13:20:02+00:00 0.80 Ločitev im majhni otroci, smrt, ljubosumje na novorojenčka

Knjiga bo pomagala prebroditi težko situacijo otrokom in staršem. Priporočam pa jo tudi svojcem in ostalim bližnjim; Vodnik jim bo pomagal bolje razumeti dogajanje.

Nina iz Trbovelj, 32 let, mama dveh otrok
                

-------

Knjiga je napisana zelo razumno in poučno za otroke in starše, ki se najdejo v takšnih težkih trenutkih in jim da novo upanje oz. jim olajša trpljenje ter jih ob prebiranju razbremeni žalosti.


Bernarda iz Maribora, 29 let, mama enega otroka

-------


Zelo lepa in uporabna knjiga, katera lahko pripomore pri lažjem reševanju težke življenjske resnice zaradi dobre začetne zgodbe in točno določenih rešitev. Knjigo priporočam, saj zaenkrat še nisem prebrala bolj uporabne in konkretne knjige iz tega področja.

Vedrana iz Krškega, 30 let, mama enega otroka

 

-------

 

Knjiga je razumljiva za otroke in za starše. Priporočam jo v branje vsem, ki se znajdejo v takšni situaciji in tudi vsem tistim, ki so v vsakodnevnem stiku z otroci ( vzgojitelji, učitelji,...)

Ingrid iz Prestranka, 33 let, mama enega otroka

 

-------

 

Knjižica ponuja podporo staršem in otrokom ob prelomnici, s katero se danes sooča marsikatera družina. Srček, ki nastopa v zgodbici, namenjeni neposredno otrokom, nas spominja, kako pomembna je v otrokovem življenju sočutna priča, ki zna umirjeno prisluhniti vsem njegovim težkim čutenjem, od strahu in žalosti do jeze in sramu. Vodnik za starše pa nas popelje po labirintu možnih otrokovih stisk in vprašanj ter nakazuje odgovore, s katerimi mu lahko ponudimo več jasnosti in občutka varnosti. Dotakne se tudi težjih situacij ter nas opremi z ustreznimi naslovi, na katere se lahko obrnemo.


 Jana Lavtižar, spec. zakonske in družinske terapije

 

Odlična knjiga, v kateri so super nasveti za starše, ki se težko soočajo z žalostjo svojih otrok ter jim v težkih življenjskih prelomnicah želijo olajšati bolečino, hkrati pa jim dopuščajo, da čutijo!

Janja iz Ljubljane, 29 let, mama enega otroka

 

                     -------

Skozi zgodbo o smrti babice avtorica odpira pogled v otrokovo dojemanje življenja in smrti, ki se kaže skozi njegova vprašanja. Ob branju spoznavamo, kako lahko otrok razmišlja in kako z njim spregovoriti o izgubi, smrti in minljivosti. V dodatku pa nam avtorica ponudi nekaj namigov,  kako se soočiti s čustvi, da ostanemo  v odnosu z otrokom in vzpostavimo z njim pristen stik. Brez prikrivanja, pomanjševanja, zavajanja ali pomilovanja. Osrednji napotek  je predvsem,  naj odrasli pozorno poslušamo, poskušamo razumeti in resnično videti otroka. In  da se zavedamo, da je otrok v tej situaciji skupaj z nami. Posluša nase besede, nas pa  tudi opazuje in daje našemu vedenju in odzivanju svoje pomene in zaključke.

Knjižica je v pomoč odraslim, saj nas pripoved vodi  od seznanitve o smrti pomembne osebe, skozi pogovor o pomenu smrti  do opisa slovesa. Beremo jo skupaj z otrokom in se z njim pogovarjamo. V dodatku izvemo tudi o tem, kako naj se odzovemo na različna čustva in  o potrebi po žalovanju.

Zgodba nas nagovori,  naj bomo odprti in odkrit, hkrati pa tudi prisotni za tiste, ki nas v trenutkih soočanja z izgubo, potrebujejo. Smrt bližnje osebe nas lahko zbliža, na novo poveže in tako smo lažje podpora drug drugemu za nadaljevanje življenja.


Tatjana Verbnik Dobnikar, uni.dipl.soc.ped.
Družinska gestalt psihoterapevtka

 

-------

 

Knjiga se mi zdi primerna, ker bo pomagala našim otrokom, saj se v takšni situaciji izgubimo in ne vemo kaj je prav.

 

Santina iz Celja, 23 let, mama enega otroka

Knjiga je zelo prijetna, razumljiva in bo prišla v pomoč marsikateri mamici, ki pričakuje drugega otroka.

Alenka iz Ljubljane, 28 let, mama dveh otrok

 

-------

V knjigi so odlično prikazani pomembni trenutki oz. situacije, v katerih lahko otroka varno peljemo skozi občutja ljubosumja, ki se v otroku naravno pojavijo, ko začuti prikrajšanost ob prihodu dojenčka, pa če je nam staršem le-ta razumljiva ali ne. Lepo je predstavljeno razmerje med pozornostjo na dojenčka in pozornostjo na starejšega otroka, poudarjena so za otroka tako pomembna občutja ljubljenosti, vrednosti in pomembnosti v za njem spremenjenem in zato ne tako varnem svetu.

Zelo življenjsko je opisana stiska  malčice, ko se vse vrti okoli dojenčka in se počuti malo pozabljeno. Takrat začne čutiti, da se je dejansko nekaj spremenilo, čeprav sta jo starša pripravljala na to. Zelo realna in normalna je reakcija otroka, ko iz stiske negotovosti začne pretirano skrbeti za dojenčka, pri tem izgubi nekaj otroške vloge in malo postane starš. Otrok je odprto ali pa globoko v sebi jezen na dojenčka, saj je izgubil staro varnost in predvidljivost, a ve, da bi, če bi se razjezil, bil deležen negativne reakcije starša, ki ga ne sme še bolj izgubiti. Jeza se nabira … in agresija izbruhne. Reakcija starša je naravno negativna in če ni pospremljena z razumevanjem otrokovega doživljanje, se začarani krog zavrti, vsakič globlje in močneje.

Vodnik z nasveti, smernicami in primeri, nudi jasna navodila za razumevanje otrokove stiske in ljubeče ravnanje z otrokom, prav tako pa predstavlja tudi odgovore na najpogostejša vprašanja, ki se v takšnem obdobju pojavljajo.


Janja Frelih Gorjanc, reg. psihologinja EuroPsy, spec. ZDT

-------

Knjiga je pustila name prijeten vtis. Je zelo uporabna. Vključuje preproste nasvete, ki lahko pomagajo vsakomur, ki je v takšni situaciji.

Mirjana iz Slovenj Gradca, 28 let, mama enega otroka

Knjiga dovolj strokovno pojasni situacijo in resnost, v katero so “pahnjeni” starši otrok s posebnimi potrebami, po drugi strani pa objame dušo in da upanje, da je svet lep in popoln tudi z otroki s posebnimi potrebami.


Suzana iz Kamnika, 26 let, mama sina

Toplo, iskreno povabilo v svet družine z »drugačnim« otrokom, ki nam razkriva življenjske modrosti in nas uči. Kako ganljivo in vznemirljivo je prvo srečanje s pričakovanim otrokom, kakšen neverjeten preplet čustev in vprašanj se ob tem rojeva: »Kdo je? Kaj potrebuje to bitjece? Bom kos njegovim potrebam? Bo prostor tudi zame? ...« Soočanje z rojstvom »drugačnega« otroka pa odpira še vrsto novih, neznanih, nepredvidljivih življenjskih področij, ob tem pa ne poznaš niti svojih lastnih zmožnosti in meja. Vržen si v neznano življenjsko pokrajino, iščeš in ustvarjaš nove poti do ljudi in vsakdanjega življenja. Podpora bližnjih je dragocena, vendar družina dopušča in vzpodbuja vsakega posameznika, da razvije lasten odnos do življenja v različnih situacijah.
Tenkočuten opis pomembnega življenjskega nauka za vsako družino: iskrena in odprta celostna komunikacija ob čuječem sprejemanju sogovornika, njegovih čustev ter pomoč pri spoznavanju, dojemanju, razumevanju tudi senčnih plati vsakodnevnega življenja.
Knjižici sta dragoceni pripomoček za vzgojo humanističnih vrednot otrok in odraslih.

 

dr. Vesna Radonjić Miholič, specialistka klinične psihologije

Ljudje, še posebej otroci, se v okoliščinah, ki jih ne poznamo, obnašamo nenavadno, smo žaljivi, zadržani, posmehljivi. Tovrstna literatura staršem, učiteljem in vzgojiteljem omogoča, da se ob takšnih situacijah lahko nanjo oprejo. Pomaga jim, da otrokom predstavijo »drugačnega« otroka. S tem »okoliščino« naredijo znano. Na znano pa znamo odreagirati. Otroci do znanega nikoli ne odreagirajo z nestrpnostjo.

 

Tjaša iz Zagorja ob Savi, 30 let, mama, učiteljica

Knjiga na izviren način predstavi rešitev vsakdanje situacije, ki nam je staršem še kako dobro poznana. Vodnik je kratek, jedrnat in uporaben. Kar šteje največ - ti nasveti v resnici delujejo. Toplo priporočam!

Marta iz Zagorja, 34 let, mama treh otrok

 

 

Prikupna zgodbica za otroke in odlični nasveti za starše. Združeno prijetno in koristno. Priporočila bi jo vsem, ker vodnik za starše lahko pomaga tudi tistim, ki imajo težave na kakšnem drugem področju.

Nina iz Trbovelj, 32 let, mama dveh otrok

 

 

Psihologinja Damjana Dodič je v prijazno, bogato ilustrirano zgodbo spretno vpletla pomoč otroku, ki je ljubosumen, ko v družino pride novorojenček. Ljubosumnemu otroku ni lahko. »Če se še tako veseli novorojenčka, je zanj boleče spoznanje, da se je družinsko življenje spremenilo in da on sam ni več edini v središču sveta svojih staršev. Starši so osredotočeni na potrebe novorojenčka, zanj imajo manj časa. To ga vznemirja, jezi in zelo skrbi. Vendar še zdaleč ni vse črno, kot se zdi otroku. Starši mu lahko pomagamo, da se bo znašel v novi situaciji. Zgodba o deklici Tii, ki dobi bratca, otroku najprej pomaga razumeti, kaj se mu dogaja, nato pa ubesediti paleto novih občutij. Dovoli mu izraziti jezo, strah in obup, nato pa mu pokaže pot nazaj v boljše počutje in lepše skupno sobivanje.

Mag. Maja Črepinšek (recenzija v reviji Moj malček)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ko se v družino rodi novorojenček, starejšega otroka boleče prizadene ljubosumje. Ljubosumje se pojavi, ko bi želeli imeti nekaj zase, kar ima nekdo drug in občutimo, da smo za to stvar, pozornost, ljubezen... prikrajšani, pravi psihologinja Damjana Dodič. Avtorica v vodniku, ki je namenjen mladim staršem, pojasnjuje, kaj se dogaja v starejšem otroku, kako se otrok odzove na novorojenčka in kako mu ob pojavu ljubosumja pomagamo. Svetuje tudi, kako ga še vnaprej omiliti. V drugem vsebinskem sklopu se osredotoči še na vprašanja, ki se porajajo otroku v zvezi z novorojenčkom, na možne vzgojne napake pri vzgoji sorojencev, na obiske, na ljubosumnega hišnega ljubljenčka, na samopodobo otroka in - na skrb za dobro počutje staršev. Na koncu so tudi delovni listi z vajami, ki staršem pomagajo prebroditi težavno obdobje.

Mag. Maja Črepinšek (recenzija v reviji Moj malček)

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now